1/2

Techniekprofiel PIE - Produceren, Installeren en Energie

film.jpg

Produceren

Veel producten worden van metaal vervaardigd of er is metaal in verwerkt, zoals in gebouwen en bruggen. Metaal kom je tegen in allerlei soorten (staal, koper, aluminium, enz.) en vormen. Bij Produceren leer je wat de eigenschappen van deze metalen zijn en hoe je ze kunt bewerken en verwerken. We werken met een gemoduleerd systeem. In elke module behandelen we praktijk en theorie over hetzelfde werkstuk. Je bent met bijvoorbeeld constructiebankwerken en machinebankwerken bezig, maar ook met bijvoorbeeld tekenwerk, vaktheorie en materialenen gereedschappenleer. Je krijgt de gelegenheid om een extra diploma te halen, want je wordt namelijk opgeleid voor een officieel diploma lassen niveau 1 van het N.I.L. (Nederlands Instituut voor Lastechniek). Om werkstukken te maken gebruik je zowel handgereedschap als draai-, boor- en freesmachines.

Installeren

De installatietechniek is veelzijdig en werkgevers zitten te springen om goede vakmensen, dus met het vinden van die baan en het volgen van de vervolgopleidingen zit je goed! Je doet kennis op over gereedschappen en materialen. Ook leer je iets over de samenstelling van gas-, water-, sanitair-, verwarmings- en koelinstallaties. Natuurlijk komt ook zinktechniek aan bod. De genoemde installaties en opstellingen zijn in ons moderne praktijklokaal allemaal aanwezig. Bij de werkzaamheden speelt veiligheid een grote rol. In het aangrenzende theorielokaal leer je onder andere het lezen en maken van bouwkundige en installatietechnische tekeningen. Vanzelfsprekend maak je daarbij ook gebruik van de computer.

vmbo dig..png
Nieuw logo gilde.png

Energie

Bij Energie bieden we de vakonderdelen energietechniek, telecommunicatie en besturingstechniek in de vorm van modulen aan. Omdat je niet altijd kunt zien wat je doet (elektronen zijn nu eenmaal onzichtbaar) is het een voordeel wanneer je een goed voorstellingsvermogen hebt. In het praktijklokaal installeer je op montageborden gedeelten van elektrische installaties. Je sluit elektromotoren aan, maar ook besturingsinstallaties. In de modulen besteden we ook aandacht aan elektronica. Je leert omgaan met materialen en het gebruik van gereedschap. Tijdens de theorielessen maak je kennis met volts, ampères en watts. In de modulen leggen we deze begrippen uit en leer je meetinstrumenten gebruiken, want: meten is weten. Door het tekenen van schema’s en het aansluiten van schakelingen leer je deze meetinstrumenten op de juiste manier te gebruiken.